Wat is de werking van een zoutlamp?

Een zoutlamp is gemaakt van 100% natuurlijk zoutkristal afkomstig uit “The Salt Range” in Pakistan. Het branden van een Himalaya zoutlamp in huis heeft een positief effect op een gezonde leefomgeving. De meest gemelde gezondheidsvoordelen zijn verlichting van Astma.

 

De zoutlamp werking gebeurt op twee manieren:

  1. Zoutkristal neutraliseert een overvloed aan positief geladen ionen* in de lucht.
  2. Het zoutkristal trekt vocht aan. Met dit vocht komen ook zogenaamde allergenen, gifstoffen en andere verontreinigde stoffen mee. Hierdoor reinigt de zoutlamp de ruimte waar het zich in bevindt.

Een zoutlamp vermindert dus sterk de hoeveelheid stof in de lucht. Hierdoor ervaren astmapatiënten minder ademhalingsproblemen. Door de overvloed aan positief geladen ionen te neutraliseren draagt een Himalaya zoutlamp bij aan een betere nachtrust en een positief humeur.

Ionen kunnen zich hechten aan bacteriën en ziektekiemen en maken deze onschadelijk door de elektrische lading die een ion bevat.

 

Wat doen ionen voor de mens?

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat het verrijken van de lucht met negatieve ionen een positief effect heeft op de mens. Zo is er een duidelijke toename van de weerstand, een toename van levensvreugde en een verbetering van het concentratievermogen geconstateerd. Het is zelfs zo dat het inademen van geïoniseerde lucht de concentratie zuurstof in het bloed bevordert. Door de hogere concentratie zuurstof in het bloed kunnen organen beter functioneren net als de celstofwisseling.

Huisstof, elektrische apparatuur, plastic oppervlakten en elektromagnetische straling zorgen voor een grote toename van positieve ionen in de lucht. Wanneer er teveel positief geladen ionen in de lucht zweven kan dit leiden tot gezondheidsklachten. Zo komt het vaker voor dat je je niet lekker voelt en klachten ervaart zoals hoofdpijn, vermoeidheid, een droge keel of zelfs grieperig. Tevens kan een gevoel van stress, depressie, nervositeit of geprikkeldheid toenemen.

 

Hoe weet je of zoutlamp echt is?

Een echte zoutlamp kun je herkennen aan het licht dat het afgeeft wanneer de lamp brand. Dit licht zal gedempt en ongelijkmatig zijn. Daarnaast zal een echte Himalaya zoutlamp altijd gaan lekken, ook wel zweten genoemd, wanneer de ruimte waar de lamp staat te vochtig is.

 

Wat is de herkomst van de zoutlamp?

Het zoutkristal ook wel Haliet genoemd wordt gedolven op maar liefst 250 meter diepte in Pakistan. Naar schatting is het zout 180 miljoen jaar oud. Elk stuk zoutkristal wordt handmatig gesorteerd en vervolgens bewerkt tot lamp. Omdat elke lamp met de hand wordt geproduceerd i.c.m. dat het een 100% natuurproduct is maakt dat er geen twee gelijke zoutlampen zijn. Zo is de kleur, vorm en bouw van elke zoutlamp uniek in zijn soort.

 

Waarom lekt mijn zoutlamp?

Een echte zoutlamp gemaakt uit 100% zoutkristal trekt altijd vocht aan. Wanneer de lamp in een te vochtige ruimte staat en zijn aangetrokken vocht niet kwijt kan zal het gaan “zweten”. Zo kan het zijn dat je een plasje zout water onder jouw lamp kan aantreffen. Wanneer dit gebeurt is het belangrijk actie te ondernemen. De lamp lekt niet alleen maar smelt ook echt en zal dus kleiner worden.

 

Hoe voorkom ik dat mijn zoutlamp lekt?

  1. Zorg dat de lamp op een droge plaatst staat. Niet naast een open raam, in de buurt van de badkamer of wasruimte. Tevens kun je de lamp beter niet naast een apparaat zetten wat stoom produceert of naast het fornuis tijdens het koken.
  2. Bij een te hoge luchtvochtigheid in huis, breng dit omlaag met een ont-vochtiger.\

Hoe maak ik mijn zoutlamp schoon?

Het onderhoud van een zoutlamp is zeer eenvoudig. Wanneer de lamp teveel stof heeft aangetrokken kun je dit verwijderen met een droge doek of een zachte borstel. Gebruik in geen geval water, dit zal de lamp aantasten.

 

Welke lamp kan ik het beste gebruiken in mijn zoutlamp?

Voor de grote zoutlampen is een klein gloeilampje met E14 fitting perfect. Bijvoorbeeld een koelkastlampje of ovenlampje van 15 watt geeft een prachtig licht. Bij het gebruik van een zoutsteen nachtlampje is ons advies om het meegeleverde gloeilampje te vervangen voor een led lampje. Een schakelbordlampje is een vaak gebruikte variant hiervoor. 

 

Zoutlamp en huisdieren, wat je moet weten.

Let goed op jouw huisdieren wanneer je een zoutlamp in huis hebt staan. Soms wil het voorkomen dat huisdieren, met name katten, willen likken aan de zoutlamp. Dit oogt onschuldig, echter is dit het niet. Door het likken aan de lamp kan jouw huisdier een zoutvergiftiging oplopen.

 

Welke kleur Himalaya zoutlamp past bij mij?

Alle zoutlampen zijn gemaakt van 100% natuurlijk zoutkristal. De zoutlampen zijn te verkrijgen in de kleuren wit, oranje en grijs.

 

Oranje

De oranje is de meest bekende kleur zoutlamp en bevat van nature spoorelementen als zink, ijzer, magnesium en kalium. Hoe meer ijzer hoe roder de zoutlamp. Het ijzer geeft het zoutkristal de kleur welke kan variëren van licht roze naar donkeroranje. Het warme licht wat deze rode zoutlamp verspreid is prettig voor de ogen en geeft de gehele ruimte een warme sfeer.

 

Wit

De witte zoutlamp bestaat voor een groter deel uit Natrium Chloride en bevat o.a. geen ijzer. Hierdoor blijft de roestrode kleur achterwege en heeft dit zoutkristal een prachtige witte uitstraling. De werking is net zo goed als de lampen met een rode kleur. Let op: de witte lamp bevat minder kleur dus minder pigment. Hierdoor kan het licht feller zijn dan bij de rode of de grijze variant. 

 

Grijs

Uniek in zijn soort is de grijze zoutlamp. Ook wel zwarte zoutlamp of ‘black hialayan salt lamp’ genoemd. Deze lamp heeft een prachtige uitstraling. De donker grijze kleur wordt gecreëerd door de aanwezigheid van magnesium en zwavel. Deze kleur zoutlamp is perfect als nachtlampje. Bij het branden van de grijze zoutlamp krijgt deze een warme rood/gele gloed over zicht heen.